p< HOME

10.  Geraakt door de kruisweg
De kruisweg kent een lange traditie. In veel katholieke kerken zie je de kruisweg langs de muren om te overwegen of bidden. Voor hedendaagse kunstenaars is de kruisweg een vorm om menselijk lijden indringend te verbeelden. De kruisweg confronteert met lijden en dood, ellende en verdriet. Ze brengt je tot verstilling, vooral in de 40-dagentijd. Tegelijk biedt zij in de diepte ook perspectief.
Aan bod komen kunstwerken van:

   Albert Servaes: expressieve houtskooltekeningen uit 1919 uit de Abdij   Koningshoeve te Tilburg.
   Aad de Haas: kruisweg geschilderd in 1946-47 voor de kerk van Wahlwiller.
   Barnett Newman: 14 Stations of the Cross: Lema Sabachtani, 1958, National Gallery of Art, Washington DC.
   Ted Felen: kruisweg geschilderd in 1962-1963, waarbij de kunstenaar aandacht heeft voor de gemoedstoestand van de gemartelde Jezus.
   Marijke van Dijk: veertien schilderingen geďnspireerd op de traditionele kruisweg als metafoor voor de levensweg van ieder mens.
   Henri Matisse: kruisweg op de wand van de Rozenkranskapel van Vence in Zuid-Frankrijk; de kunstenaar tekent de staties als een kunstwerk, waarin verschillende lijnen elkaar kruisen.
De voordracht begint met een inleiding over ontstaan en ontwikkeling van de kruisweg. Daarna bekijken we moderne kruiswegstaties van zes kunstenaars. Bij elk van deze staties geeft Ben Piepers een toelichting met aandacht voor hun zeggingskracht en spirituele laag, gevolgd door stilte of klassieke muziek uit de eeuwen. Na de presentatie is er ruimte voor uitwisseling en vragen.

Ben Piepers is theoloog, was pastor in de St. Lucas parochie en heeft zich laten scholen in kijken naar kunst. Hij woont in Wageningen.

Inleider:

Ben Piepers

Contact:

Corrie van der Wal 06-51193120

Plaats:

Plantagekerk

Datum:

woensdag 22 maart 2023

Tijd:

20.00 uur